Menü | Kis Vakond TanodájaNagyításhoz kattints a képre!
A Hungexpo Budapesti Vásárközpontban február 28. és március 3. között ismét az Utazás kiállítás nyitja a tavaszi és nyári üdülési szezont.
Részletek itt!


Nagyításhoz kattints a képre!
A február 28. és március 3. között megrendezett Utazás Kiállításon ott volt a Kis Vakond is!


Nagyításhoz kattints a képre!Tréningezik az állatokat a Nyíregyházi Állatparkban. A papagájok és a fókák is új kunsztokat tanulnak. Napi 4-5 edzést tartanak nekik, a fókák labdáznak és villámsebességgel úsznak a víz felszínén, a papagájok pedig – egy kis jutalomért – még a hasukra is fekszenek.

Egyik kézrõl a másikra repül az ara papagáj az óceán világában. A színes tollú madarak egyre ügyesebbek, nem csoda, naponta tréningezik õket, hogy a látogatókat látványos mutatványokkal fogadhassák. A Nyíregyházi Állatpark lakói készülnek a szezonra. Napi 4-5 tréninget tartanak az aráknak. Az edzõk, mint minden állatot, a madarakat is pozitív megerõsítéssel motiválják, ha megcsinálják, amit tõlük kérnek, csemegét kapnak. A papagájok az idén sok új kunsztot tanultak.
Edzenek az oroszlánfókák is. Õk már rutinosak, Alf, Dzsino és Leon 2006 óta szórakoztatja az állatpark látogatóit. Az állatok az elmúlt szezonhoz képest rengeteget nõttek, és persze ügyesedtek is: egyre magasabbra tudnak ugrani, könnyedén játszanak a labdával, és megtanulták a motorcsónakozást is, vagyis villámgyorsan úsznak a víz felszínén.Nagyításhoz kattints a képre!
Tréningezik az állatokat a Nyíregyházi Állatparkban. A papagájok és a fókák is új kunsztokat tanulnak. Napi 4-5 edzést tartanak nekik, a fókák labdáznak és villámsebességgel úsznak a víz felszínén, a papagájok pedig – egy kis jutalomért – még a hasukra is fekszenek.
Részletek és videofilm itt!


Nagyításhoz kattints a képre!
A 2013. február 28. és március 3. között megrendezett Utazás Kiállításon ott volt a Kis Vakond is!
Részletek itt!


Nagyításhoz kattints a képre!


Dinamikus turisztikai fejlõdésen ment keresztül a nyírség fõvárosa, amelyet egyre több turista fedez fel. Elsõsorban a gyógyfürdõ minõsítésû fürdõk, és a kalandpark vonzza a közönséget, az állatparkról nem is beszélve. Nyíregyháza ugyanis rendelkezik egy sajátos elõnnyel: mindez a sok látványosság egy tíz perc alatt bejárható területen, Sóstón található.

A tölgyerdõben kialakított Nyíregyházi Állatpark közel 30 hektáros területével a legnagyobb az országban. A park azonban nem egy szokványos állatkert. Öt kontinens több mint 300 állatfajának közel 3500 egyede várja a látogatókat természetes körülmények között. Állítólag ez a legszebb zoo az országban, mert a természet adta kincseket szinte érintetlenül hagyva illeszkedik környezetébe, és természetes élõhelyükhöz hasonló miliõben élnek a lakói. Itt a fehér tigris, az arapapagáj, az adax antilop, a sávos manguszta, a komodói varánusz és cápa is megcsodálható.

A sóstói tó partján áll a Sóstó Fürdõház-panzió, amelyet a város legelsõ gyógyfürdõjeként tartanak számon, errõl a mûemlékké nyilvánított épület falán egy tábla is tanúskodik. A 49-50 oC hõmérsékletû gyógyvíz jódot, brómot, sok oldott sót tartalmaz, amely nagyon hasznos lehet reumatikus és mozgásszervi panaszokra, izomrendszeri és ízületi problémákra, valamint gerinc- és nõgyógyászati betegségekre, de rehabilitációra és utókezelésre is. Az Aquarius Élményfürdõ a modern strandolás rajongóit szolgálja ki óriáscsúszdákkal, hullámmedencével, vízfüggönnyel és sodrófolyosóval.A Sóstói erdõ szomszédságában található a Tuzson János Botanikus Kert, amely több mint 3500 növényfajnak ad otthont. A közel 6 hektárnyi területen fekvõ botanikus kert valójában csak többórás bejárással fedezhetõ fel. Megér egy kirándulást, akár a Nyíri Arborétum, amely Sóstóhegy és Nyírpazony homokbuckás, dimbes-dombos, néhol agyagos-tocsogós határában, népi helynevén Sártelken található. Ez a vidék igen változatos: nyár-, akác- és fenyõerdõk, mezõ, liget, rét, legelõ, átmeneti kis békaúsztatók, áthatolhatatlan csalános, mély agyaggödrök és kanyargós kis földutak váltogatják egymást. Irány Nyíregyháza!

Forrás: www.blikk.huNagyításhoz kattints a képre!
Dinamikus turisztikai fejlõdésen ment keresztül a nyírség fõvárosa, amelyet egyre több turista fedez fel.
Elsõsorban a gyógyfürdõ minõsítésû fürdõk, és a kalandpark vonzza a közönséget, az állatparkról nem is beszélve. Nyíregyháza ugyanis rendelkezik egy sajátos elõnnyel: mindez a sok látványosság egy tíz perc alatt bejárható területen, Sóstón található.
Részletek itt!


Nagyításhoz kattints a képre!Éghajlati szempontból nincs akadálya, hogy Sóstógyógyfürdõt Nemzeti Gyógyhellyé minõsítsék. Ez derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által készített értékelésbõl. A minõsítési eljárás tavaly kezdõdött, a korábbi zaj- és rezgésvizsgálat is biztató eredményeket hozott. Jelenleg egy mobil mérõautó a levegõ minõségérõl gyûjt adatokat, ha ez is megfelelõ, még idén lezárulhat az eljárás és az ország 15. Nemzeti Gyógyhelye lehet Sóstó.

A teljes cikk itt olvasható:
www.nyiregyhaza.hu

További képek:


Forrás:www.nyiregyhaza.hu


Nagyításhoz kattints a képre!
Éghajlati szempontból nincs akadálya, hogy Sóstógyógyfürdõt Nemzeti Gyógyhellyé minõsítsék.
Részletek itt!


Nagyításhoz kattints a képre!


Tudtad, hogy a fehér tigrisek lettek az év állatai a Nyíregyházi Állatparkban?
Nyíregyháza Megyei Jogú Város és a Nyíregyházi TDM számos érdekességgel készült az Utazás kiállításra, mely február 28. és március 3. között várta a látogatókat a budapesti Hungexpón.

További képek:
Forrás: www.sostozoo.hu


Nagyításhoz kattints a képre!
Tudtad, hogy a fehér tigrisek lettek az év állatai a Nyíregyházi Állatparkban?
Részletek itt!


Nagyításhoz kattints a képre!
Maláj tigrisek érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba. A másfél éves hím és a 8 éves nõstény egyelõre külön kifutóba került. Leghamarabb tavasszal kerülhetnek össze, de az is lehet, hogy akkor már nem egymással, hanem mindketten maláj állatkertbõl kapnak új társat. A maláj tigris nagyon ritka, így a sóstói kertben utódokat remélnek.


Sandokan, a másfél éves hím ma még csak pofozgatta a nyers húst, meg kell szoknia új helyét. Berlinbõl érkezett a sótói állatkertbe. Társát a 8 éves nõstényt is fára akasztott hússal csalogatták ki a kifutóba, Reila még kicsit félénkebb, elõször csak barátkozik a környezettel, aztán kezd falatozni. A Nyíregyházi Állatparkban a két tigris egyelõre külön kifutóba került.
Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetõje elmondta, hogy ez nem jelent számukra problémát, mert magányos állatokról van szó. Majd tavasszal a tenyészidõszakban szeretnék összeengedni õket, de lehet, hogy nem is õket engedik össze, mert az állatparknak nagyobb tervei is vannak. Mivel Európában mindösszesen 20 egyed él, nagyon fontosnak tartják a genetikai frissítést, így maláj állatkertbõl érkezik majd hozzájuk két újabb állat.

A maláj tigris a világ egyik legritkább tigris alfaja. A szabadban is egyre kevesebb lelhetõ fel, az 1950-es években a becslések szerint még 5000 élt vadon, ma viszont már csak 450-500. A drasztikus csökkenés oka az orvadászat, mivel még ma is igény van a tigris testrészekre, amiket a tradicionális kínai gyógyászatban alkalmaznak.

További képek:Forrás: www.nyiregyhaza.hu


Nagyításhoz kattints a képre!
Maláj tigrisek érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba. A másfél éves hím és a 8 éves nõstény egyelõre külön kifutóba került. Leghamarabb tavasszal kerülhetnek össze, de az is lehet, hogy akkor már nem egymással, hanem mindketten maláj állatkertbõl kapnak új társat. A maláj tigris nagyon ritka, így a sóstói kertben utódokat remélnek.
Részletek itt!


Nagyításhoz kattints a képre!
Gyógyvizérõl híres, hangulatos fürdõhely Nyíregyháza központjától alig 6 kilométerre. Nevét a két részre osztott, sós vizû szikes taváról kapta; így jelöli már a 18. század végén készült térkép is. 1927-ben hatóságilag is gyógyfürdõvé nyilvánították Sóstófürdõ néven. Kiterjedése 46 hektár.

A tó a terület legmélyebb pontját kitöltõ, 9.5 hektáros víztükör. Átlagos mélysége 1.5 méter, legnagyobb mélysége 2.4 méter. A tó vizének sajátos gyógyerõt tulajdonítottak régtõl fogva. Már Mátyás király korában is ismerték Igrice néven. Jósa András szerint a tó vize meggyógyít „görvénykórtól, csúztól, köszvénytõl, idült lobbos izzadmányoktól és egyéb virágnyelven úgynevezett vérbetegségektõl”. Sóstó – különleges hangulata, a tiszta erdei levegõ, a jótékony hatású gyógyvíz, a fürdõzésre, csónakázásra csábító selymes vizû tó miatt – mindig is kedvelt kirándulóhelye volt a városi polgároknak, iparosembereknek, bohém íróknak, mûvészeknek.
Ebbõl a hangulatból a hely máig sokat megõrzött. Köszönhetõ ez a szép természeti környezetnek, a mûemléki épületeknek és az 50 fokos termálvíznek, amely az utolsó magyar tengernek, a Pannonnak a 800 méteres rétegsoraiból buzog fel.

Legszebb épületei a Sóstógyógyfürdõ szimbólumának is számító mûemlék, a Víztorony, ahol ma a Tourinform Iroda mûködik; a legendás Svájci Lak; a város elsõ gyógyfürdõjeként megépült Fürdõház és a 2003-ban felújított, eredetileg szállodának épült, most vigadóként üzemelõ Krúdy Vigadó. Épületein és természeti adottságain kívül más, országos viszonylatban is ritkaságnak számító látványosságokkal is szolgál Sóstógyógyfürdõ.

Itt található a 24 hektáros Nyíregyházi Állatpark, melyet a sóstói tölgyes erdõ ölel körül. Ehhez hasonló területen hazánkban egyetlen állatkert sem mûködik. Gyûjteménye a budapesti után a legnagyobb, hiszen több, mint 200 féle állat közel 2500 egyede található itt. Az erdõ szélén épült, 1979-ben megnyílt Sóstói Múzeumfalu is igazi látványosság. Szabolcs- Szatmár-Bereg megye tájegységeinek jellegzetes építészetét, hagyományait mutatja be, miközben a kézmûves mesterségekkel, népszokásokkal is megismerkedtet.

Tartoznak a Sóstóhoz legendák is. Ilyen például az, mely szerint a tó közepén eredetileg nem volt sziget, azt mesterségesen hozták létre, s azon nyári mulató épült a vigadni vágyó ifjúság örömére. Jött azonban egy vihar, mely az egészet a tóba sodorta. Csendes nyári éjszakákon egyesek hallani vélik még a víz alól a halk hegedûszót. Az üdülõterület könnyen megközelíthetõ autóval, a vasútállomás elõl sûrûn közlekedõ 8-as jelzésû autóbuszokkal.


Nagyításhoz kattints a képre!

A Sóstói Múzeumfaluban termett szilvákból a napokban bemutató jelleggel, hagyományos módon lekvár készítenek a jövõ évi lekvárosbuktákba és a látogatók örömére.

Forrás: www.szon.hu


Nagyításhoz kattints a képre!
Alaposan próbára teszi anyja türelmét Talek, a Nyíregyházi Állatpark oroszlánkölyke.

Részletek itt!


Nagyításhoz kattints a képre!

Alaposan próbára teszi anyja türelmét Talek, a Nyíregyházi Állatpark oroszlánkölyke.

A 9 hetes állat anyja farkát kóstolgatja, játszik vele, amit Kiara, a tapasztalt anyuka egy ideig békésen tûr, de egy idõ után megelégeli a folyamatos harapdálást, s ráförmed kicsinyére. Az anyai dorgálás egy ideig hatásos, de a játékos cicát csak ideig-óráig tudja eltántorítani „ zsákmányától”.

Az apróság a népes oroszláncsalád legfiatalabb tagja. Egyenlõre anyjával és 1 éves testvérével él a csapat melletti kifutóban, de amint megerõsödik , a felnõtt falka tagjává válik õ is.

Az oroszlán a tigris után a második legnagyobb macskaféle és az egyetlen, amely falkában is vadászik. A falka magját egymással rokon nõstények alkotják, de a hímek felügyelik. Legtöbbször a nõstények vadásznak és a zsákmány után a hímek azonnal megjelennek a részükért. Az oroszlán vemhességi ideje mintegy 3,5 hónap s általában az utódok száma ellésenként 1-3. A kisoroszlánok 6-7 hónapig élnek anyatejen, és 18 hónapos korukban válnak ivaréretté.


Forrás: www.szon.hu


Nagyításhoz kattints a képre!
Szeghõ Zsolt állatorvos hüvelycitológiai vizsgálathoz vesz mintát Jázmintól, a Nyíregyházi Állatpark nõstény elefántjától.

Részletek itt!

Forrás: www.szon.hu


Nagyításhoz kattints a képre!

Szeghõ Zsolt állatorvos hüvelycitológiai vizsgálathoz vesz mintát Jázmintól, a Nyíregyházi Állatpark nõstény elefántjától.

A negyvenéves tehén néhány napja vizelési problémákkal küzd, ezért az orvosok egy alaposabb kivizsgálás mellett döntöttek. Az altatással elbódított közel négytonnás elefánttehéntõl vér- és vizeletmintát vettek, rektális ultrahang- és hüvelycitológiai vizsgálatokat végeztek rajta. Az orvosok súlyos elváltozásokat nem találtak, a levett minták eredményei egy hét múlva láthatóak.

Forrás: www.szon.hu


Nagyításhoz kattints a képre!
Turisztikai attrakcióként fényszínház és mûvészeti központ létrehozását tervezi a Nyíregyházához tartozó üdülõhelyen, Sóstógyógyfürdõn a helyi Lofton Építõipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.; a 100 millió forint értékû beruházás megvalósításához a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely közgyûlése legutóbbi ülésén elõzetes hozzájárulási szándéknyilatkozatot fogadott el.

Részletek itt!

/ 2 oldal