Menü | Kis Vakond TanodájaNagyításhoz kattints a képre!
A Hungexpo Budapesti Vásárközpontban február 28. és március 3. között ismét az Utazás kiállítás nyitja a tavaszi és nyári üdülési szezont.
Részletek itt!


Nagyításhoz kattints a képre!
A február 28. és március 3. között megrendezett Utazás Kiállításon ott volt a Kis Vakond is!


Nagyításhoz kattints a képre!Tréningezik az állatokat a Nyíregyházi Állatparkban. A papagájok és a fókák is új kunsztokat tanulnak. Napi 4-5 edzést tartanak nekik, a fókák labdáznak és villámsebességgel úsznak a víz felszínén, a papagájok pedig – egy kis jutalomért – még a hasukra is fekszenek.

Egyik kézről a másikra repül az ara papagáj az óceán világában. A színes tollú madarak egyre ügyesebbek, nem csoda, naponta tréningezik őket, hogy a látogatókat látványos mutatványokkal fogadhassák. A Nyíregyházi Állatpark lakói készülnek a szezonra. Napi 4-5 tréninget tartanak az aráknak. Az edzők, mint minden állatot, a madarakat is pozitív megerősítéssel motiválják, ha megcsinálják, amit tőlük kérnek, csemegét kapnak. A papagájok az idén sok új kunsztot tanultak.
Edzenek az oroszlánfókák is. Ők már rutinosak, Alf, Dzsino és Leon 2006 óta szórakoztatja az állatpark látogatóit. Az állatok az elmúlt szezonhoz képest rengeteget nőttek, és persze ügyesedtek is: egyre magasabbra tudnak ugrani, könnyedén játszanak a labdával, és megtanulták a motorcsónakozást is, vagyis villámgyorsan úsznak a víz felszínén.Nagyításhoz kattints a képre!
Tréningezik az állatokat a Nyíregyházi Állatparkban. A papagájok és a fókák is új kunsztokat tanulnak. Napi 4-5 edzést tartanak nekik, a fókák labdáznak és villámsebességgel úsznak a víz felszínén, a papagájok pedig – egy kis jutalomért – még a hasukra is fekszenek.
Részletek és videofilm itt!


Nagyításhoz kattints a képre!
A 2013. február 28. és március 3. között megrendezett Utazás Kiállításon ott volt a Kis Vakond is!
Részletek itt!


Nagyításhoz kattints a képre!


Dinamikus turisztikai fejlődésen ment keresztül a nyírség fővárosa, amelyet egyre több turista fedez fel. Elsősorban a gyógyfürdő minősítésű fürdők, és a kalandpark vonzza a közönséget, az állatparkról nem is beszélve. Nyíregyháza ugyanis rendelkezik egy sajátos előnnyel: mindez a sok látványosság egy tíz perc alatt bejárható területen, Sóstón található.

A tölgyerdőben kialakított Nyíregyházi Állatpark közel 30 hektáros területével a legnagyobb az országban. A park azonban nem egy szokványos állatkert. Öt kontinens több mint 300 állatfajának közel 3500 egyede várja a látogatókat természetes körülmények között. Állítólag ez a legszebb zoo az országban, mert a természet adta kincseket szinte érintetlenül hagyva illeszkedik környezetébe, és természetes élőhelyükhöz hasonló miliőben élnek a lakói. Itt a fehér tigris, az arapapagáj, az adax antilop, a sávos manguszta, a komodói varánusz és cápa is megcsodálható.

A sóstói tó partján áll a Sóstó Fürdőház-panzió, amelyet a város legelső gyógyfürdőjeként tartanak számon, erről a műemlékké nyilvánított épület falán egy tábla is tanúskodik. A 49-50 oC hőmérsékletű gyógyvíz jódot, brómot, sok oldott sót tartalmaz, amely nagyon hasznos lehet reumatikus és mozgásszervi panaszokra, izomrendszeri és ízületi problémákra, valamint gerinc- és nőgyógyászati betegségekre, de rehabilitációra és utókezelésre is. Az Aquarius Élményfürdő a modern strandolás rajongóit szolgálja ki óriáscsúszdákkal, hullámmedencével, vízfüggönnyel és sodrófolyosóval.A Sóstói erdő szomszédságában található a Tuzson János Botanikus Kert, amely több mint 3500 növényfajnak ad otthont. A közel 6 hektárnyi területen fekvő botanikus kert valójában csak többórás bejárással fedezhető fel. Megér egy kirándulást, akár a Nyíri Arborétum, amely Sóstóhegy és Nyírpazony homokbuckás, dimbes-dombos, néhol agyagos-tocsogós határában, népi helynevén Sártelken található. Ez a vidék igen változatos: nyár-, akác- és fenyőerdők, mező, liget, rét, legelő, átmeneti kis békaúsztatók, áthatolhatatlan csalános, mély agyaggödrök és kanyargós kis földutak váltogatják egymást. Irány Nyíregyháza!

Forrás: www.blikk.huNagyításhoz kattints a képre!
Dinamikus turisztikai fejlődésen ment keresztül a nyírség fővárosa, amelyet egyre több turista fedez fel.
Elsősorban a gyógyfürdő minősítésű fürdők, és a kalandpark vonzza a közönséget, az állatparkról nem is beszélve. Nyíregyháza ugyanis rendelkezik egy sajátos előnnyel: mindez a sok látványosság egy tíz perc alatt bejárható területen, Sóstón található.
Részletek itt!


Nagyításhoz kattints a képre!Éghajlati szempontból nincs akadálya, hogy Sóstógyógyfürdőt Nemzeti Gyógyhellyé minősítsék. Ez derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által készített értékelésből. A minősítési eljárás tavaly kezdődött, a korábbi zaj- és rezgésvizsgálat is biztató eredményeket hozott. Jelenleg egy mobil mérőautó a levegő minőségéről gyűjt adatokat, ha ez is megfelelő, még idén lezárulhat az eljárás és az ország 15. Nemzeti Gyógyhelye lehet Sóstó.

A teljes cikk itt olvasható:
www.nyiregyhaza.hu

További képek:


Forrás:www.nyiregyhaza.hu


Nagyításhoz kattints a képre!
Éghajlati szempontból nincs akadálya, hogy Sóstógyógyfürdőt Nemzeti Gyógyhellyé minősítsék.
Részletek itt!


Nagyításhoz kattints a képre!


Tudtad, hogy a fehér tigrisek lettek az év állatai a Nyíregyházi Állatparkban?
Nyíregyháza Megyei Jogú Város és a Nyíregyházi TDM számos érdekességgel készült az Utazás kiállításra, mely február 28. és március 3. között várta a látogatókat a budapesti Hungexpón.

További képek:
Forrás: www.sostozoo.hu


Nagyításhoz kattints a képre!
Tudtad, hogy a fehér tigrisek lettek az év állatai a Nyíregyházi Állatparkban?
Részletek itt!


Nagyításhoz kattints a képre!
Maláj tigrisek érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba. A másfél éves hím és a 8 éves nőstény egyelőre külön kifutóba került. Leghamarabb tavasszal kerülhetnek össze, de az is lehet, hogy akkor már nem egymással, hanem mindketten maláj állatkertből kapnak új társat. A maláj tigris nagyon ritka, így a sóstói kertben utódokat remélnek.


Sandokan, a másfél éves hím ma még csak pofozgatta a nyers húst, meg kell szoknia új helyét. Berlinből érkezett a sótói állatkertbe. Társát a 8 éves nőstényt is fára akasztott hússal csalogatták ki a kifutóba, Reila még kicsit félénkebb, először csak barátkozik a környezettel, aztán kezd falatozni. A Nyíregyházi Állatparkban a két tigris egyelőre külön kifutóba került.
Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője elmondta, hogy ez nem jelent számukra problémát, mert magányos állatokról van szó. Majd tavasszal a tenyészidőszakban szeretnék összeengedni őket, de lehet, hogy nem is őket engedik össze, mert az állatparknak nagyobb tervei is vannak. Mivel Európában mindösszesen 20 egyed él, nagyon fontosnak tartják a genetikai frissítést, így maláj állatkertből érkezik majd hozzájuk két újabb állat.

A maláj tigris a világ egyik legritkább tigris alfaja. A szabadban is egyre kevesebb lelhető fel, az 1950-es években a becslések szerint még 5000 élt vadon, ma viszont már csak 450-500. A drasztikus csökkenés oka az orvadászat, mivel még ma is igény van a tigris testrészekre, amiket a tradicionális kínai gyógyászatban alkalmaznak.

További képek:Forrás: www.nyiregyhaza.hu


Nagyításhoz kattints a képre!
Maláj tigrisek érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba. A másfél éves hím és a 8 éves nőstény egyelőre külön kifutóba került. Leghamarabb tavasszal kerülhetnek össze, de az is lehet, hogy akkor már nem egymással, hanem mindketten maláj állatkertből kapnak új társat. A maláj tigris nagyon ritka, így a sóstói kertben utódokat remélnek.
Részletek itt!


Nagyításhoz kattints a képre!
Gyógyvizéről híres, hangulatos fürdőhely Nyíregyháza központjától alig 6 kilométerre. Nevét a két részre osztott, sós vizű szikes taváról kapta; így jelöli már a 18. század végén készült térkép is. 1927-ben hatóságilag is gyógyfürdővé nyilvánították Sóstófürdő néven. Kiterjedése 46 hektár.

A tó a terület legmélyebb pontját kitöltő, 9.5 hektáros víztükör. Átlagos mélysége 1.5 méter, legnagyobb mélysége 2.4 méter. A tó vizének sajátos gyógyerőt tulajdonítottak régtől fogva. Már Mátyás király korában is ismerték Igrice néven. Jósa András szerint a tó vize meggyógyít „görvénykórtól, csúztól, köszvénytől, idült lobbos izzadmányoktól és egyéb virágnyelven úgynevezett vérbetegségektől”. Sóstó – különleges hangulata, a tiszta erdei levegő, a jótékony hatású gyógyvíz, a fürdőzésre, csónakázásra csábító selymes vizű tó miatt – mindig is kedvelt kirándulóhelye volt a városi polgároknak, iparosembereknek, bohém íróknak, művészeknek.
Ebből a hangulatból a hely máig sokat megőrzött. Köszönhető ez a szép természeti környezetnek, a műemléki épületeknek és az 50 fokos termálvíznek, amely az utolsó magyar tengernek, a Pannonnak a 800 méteres rétegsoraiból buzog fel.

Legszebb épületei a Sóstógyógyfürdő szimbólumának is számító műemlék, a Víztorony, ahol ma a Tourinform Iroda működik; a legendás Svájci Lak; a város első gyógyfürdőjeként megépült Fürdőház és a 2003-ban felújított, eredetileg szállodának épült, most vigadóként üzemelő Krúdy Vigadó. Épületein és természeti adottságain kívül más, országos viszonylatban is ritkaságnak számító látványosságokkal is szolgál Sóstógyógyfürdő.

Itt található a 24 hektáros Nyíregyházi Állatpark, melyet a sóstói tölgyes erdő ölel körül. Ehhez hasonló területen hazánkban egyetlen állatkert sem működik. Gyűjteménye a budapesti után a legnagyobb, hiszen több, mint 200 féle állat közel 2500 egyede található itt. Az erdő szélén épült, 1979-ben megnyílt Sóstói Múzeumfalu is igazi látványosság. Szabolcs- Szatmár-Bereg megye tájegységeinek jellegzetes építészetét, hagyományait mutatja be, miközben a kézműves mesterségekkel, népszokásokkal is megismerkedtet.

Tartoznak a Sóstóhoz legendák is. Ilyen például az, mely szerint a tó közepén eredetileg nem volt sziget, azt mesterségesen hozták létre, s azon nyári mulató épült a vigadni vágyó ifjúság örömére. Jött azonban egy vihar, mely az egészet a tóba sodorta. Csendes nyári éjszakákon egyesek hallani vélik még a víz alól a halk hegedűszót. Az üdülőterület könnyen megközelíthető autóval, a vasútállomás elől sűrűn közlekedő 8-as jelzésű autóbuszokkal.


Nagyításhoz kattints a képre!

A Sóstói Múzeumfaluban termett szilvákból a napokban bemutató jelleggel, hagyományos módon lekvár készítenek a jövő évi lekvárosbuktákba és a látogatók örömére.

Forrás: www.szon.hu


Nagyításhoz kattints a képre!
Alaposan próbára teszi anyja türelmét Talek, a Nyíregyházi Állatpark oroszlánkölyke.

Részletek itt!


Nagyításhoz kattints a képre!

Alaposan próbára teszi anyja türelmét Talek, a Nyíregyházi Állatpark oroszlánkölyke.

A 9 hetes állat anyja farkát kóstolgatja, játszik vele, amit Kiara, a tapasztalt anyuka egy ideig békésen tűr, de egy idő után megelégeli a folyamatos harapdálást, s ráförmed kicsinyére. Az anyai dorgálás egy ideig hatásos, de a játékos cicát csak ideig-óráig tudja eltántorítani „ zsákmányától”.

Az apróság a népes oroszláncsalád legfiatalabb tagja. Egyenlőre anyjával és 1 éves testvérével él a csapat melletti kifutóban, de amint megerősödik , a felnőtt falka tagjává válik ő is.

Az oroszlán a tigris után a második legnagyobb macskaféle és az egyetlen, amely falkában is vadászik. A falka magját egymással rokon nőstények alkotják, de a hímek felügyelik. Legtöbbször a nőstények vadásznak és a zsákmány után a hímek azonnal megjelennek a részükért. Az oroszlán vemhességi ideje mintegy 3,5 hónap s általában az utódok száma ellésenként 1-3. A kisoroszlánok 6-7 hónapig élnek anyatejen, és 18 hónapos korukban válnak ivaréretté.


Forrás: www.szon.hu


Nagyításhoz kattints a képre!
Szeghő Zsolt állatorvos hüvelycitológiai vizsgálathoz vesz mintát Jázmintól, a Nyíregyházi Állatpark nőstény elefántjától.

Részletek itt!

Forrás: www.szon.hu


Nagyításhoz kattints a képre!

Szeghő Zsolt állatorvos hüvelycitológiai vizsgálathoz vesz mintát Jázmintól, a Nyíregyházi Állatpark nőstény elefántjától.

A negyvenéves tehén néhány napja vizelési problémákkal küzd, ezért az orvosok egy alaposabb kivizsgálás mellett döntöttek. Az altatással elbódított közel négytonnás elefánttehéntől vér- és vizeletmintát vettek, rektális ultrahang- és hüvelycitológiai vizsgálatokat végeztek rajta. Az orvosok súlyos elváltozásokat nem találtak, a levett minták eredményei egy hét múlva láthatóak.

Forrás: www.szon.hu


Nagyításhoz kattints a képre!
Turisztikai attrakcióként fényszínház és művészeti központ létrehozását tervezi a Nyíregyházához tartozó üdülőhelyen, Sóstógyógyfürdőn a helyi Lofton Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.; a 100 millió forint értékű beruházás megvalósításához a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely közgyűlése legutóbbi ülésén előzetes hozzájárulási szándéknyilatkozatot fogadott el.

Részletek itt!

/ 2 oldal