Menü | Kis Vakond TanodájaZoológiai szenzáció
 
Maláj tigrisek érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba. A másfél éves hím és a 8 éves nõstény egyelõre külön kifutóba került. Leghamarabb tavasszal kerülhetnek össze, de az is lehet, hogy akkor már nem egymással, hanem mindketten maláj állatkertbõl kapnak új társat. A maláj tigris nagyon ritka, így a sóstói kertben utódokat remélnek.


Sandokan, a másfél éves hím ma még csak pofozgatta a nyers húst, meg kell szoknia új helyét. Berlinbõl érkezett a sótói állatkertbe. Társát a 8 éves nõstényt is fára akasztott hússal csalogatták ki a kifutóba, Reila még kicsit félénkebb, elõször csak barátkozik a környezettel, aztán kezd falatozni. A Nyíregyházi Állatparkban a két tigris egyelõre külön kifutóba került.
Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetõje elmondta, hogy ez nem jelent számukra problémát, mert magányos állatokról van szó. Majd tavasszal a tenyészidõszakban szeretnék összeengedni õket, de lehet, hogy nem is õket engedik össze, mert az állatparknak nagyobb tervei is vannak. Mivel Európában mindösszesen 20 egyed él, nagyon fontosnak tartják a genetikai frissítést, így maláj állatkertbõl érkezik majd hozzájuk két újabb állat.

A maláj tigris a világ egyik legritkább tigris alfaja. A szabadban is egyre kevesebb lelhetõ fel, az 1950-es években a becslések szerint még 5000 élt vadon, ma viszont már csak 450-500. A drasztikus csökkenés oka az orvadászat, mivel még ma is igény van a tigris testrészekre, amiket a tradicionális kínai gyógyászatban alkalmaznak.

További képek:Forrás: www.nyiregyhaza.hu