Menü | Kis Vakond TanodájaNyíregyházán minden közel van!
 


Dinamikus turisztikai fejlõdésen ment keresztül a nyírség fõvárosa, amelyet egyre több turista fedez fel. Elsõsorban a gyógyfürdõ minõsítésû fürdõk, és a kalandpark vonzza a közönséget, az állatparkról nem is beszélve. Nyíregyháza ugyanis rendelkezik egy sajátos elõnnyel: mindez a sok látványosság egy tíz perc alatt bejárható területen, Sóstón található.

A tölgyerdõben kialakított Nyíregyházi Állatpark közel 30 hektáros területével a legnagyobb az országban. A park azonban nem egy szokványos állatkert. Öt kontinens több mint 300 állatfajának közel 3500 egyede várja a látogatókat természetes körülmények között. Állítólag ez a legszebb zoo az országban, mert a természet adta kincseket szinte érintetlenül hagyva illeszkedik környezetébe, és természetes élõhelyükhöz hasonló miliõben élnek a lakói. Itt a fehér tigris, az arapapagáj, az adax antilop, a sávos manguszta, a komodói varánusz és cápa is megcsodálható.

A sóstói tó partján áll a Sóstó Fürdõház-panzió, amelyet a város legelsõ gyógyfürdõjeként tartanak számon, errõl a mûemlékké nyilvánított épület falán egy tábla is tanúskodik. A 49-50 oC hõmérsékletû gyógyvíz jódot, brómot, sok oldott sót tartalmaz, amely nagyon hasznos lehet reumatikus és mozgásszervi panaszokra, izomrendszeri és ízületi problémákra, valamint gerinc- és nõgyógyászati betegségekre, de rehabilitációra és utókezelésre is. Az Aquarius Élményfürdõ a modern strandolás rajongóit szolgálja ki óriáscsúszdákkal, hullámmedencével, vízfüggönnyel és sodrófolyosóval.A Sóstói erdõ szomszédságában található a Tuzson János Botanikus Kert, amely több mint 3500 növényfajnak ad otthont. A közel 6 hektárnyi területen fekvõ botanikus kert valójában csak többórás bejárással fedezhetõ fel. Megér egy kirándulást, akár a Nyíri Arborétum, amely Sóstóhegy és Nyírpazony homokbuckás, dimbes-dombos, néhol agyagos-tocsogós határában, népi helynevén Sártelken található. Ez a vidék igen változatos: nyár-, akác- és fenyõerdõk, mezõ, liget, rét, legelõ, átmeneti kis békaúsztatók, áthatolhatatlan csalános, mély agyaggödrök és kanyargós kis földutak váltogatják egymást. Irány Nyíregyháza!

Forrás: www.blikk.hu